Tilaa/ilmoita

Turvallista valoa pimeyteen

Vielä hetki mennään pimeyttä kohti ja saamme nauttia Suomen vuodenaikojen luovimmasta vaiheesta: miten monta murheellista sävyä mahtuukaan likaisenharmaan ja synkeänmustan väliin. Ajoittaisten lumi- ja räntäsateiden tuomista valkean pilkahduksista huolimatta on monilla meistä tarve piristää loppuvuotta lisävaloilla. Lähenevä joulukin houkuttelee kaivamaan kaapista tuiketta arkeen niin sähkövaloin kuin elävän liekin voimalla. Valoa lisätessä kannattaa kuitenkin miettiä muutamia turvallisuusseikkoja, ettei aiheuta palovaaraa.

Kynttilöiden kanssa useimmat meistä osaavatkin olla varovaisia. Kynttilä on pieni avotuli. Palamaton ja tukeva alusta, tarpeeksi etäisyyttä kynttilöiden välille, valvonta koko ajan ja huolellinen sammuttaminen ajoissa kannattaa muistaa aina. Tärkeää on myös valvoa lapsia ja eläimiä ja muistaa ettei niitä tulitikkujakaan jätetä lasten näkyville. Varmuuden vuoksi kannattaa tutkia tulitikkujen toimintaa yhdessä lasten kanssa ja kerrata miten toimitaan, jos kynttilä vaikkapa kaatuu tai joku sattuu ihan vahingossa sittenkin raapaisemaan tulitikun, vaikka on kielletty tekemästä sitä yksin. Aikuistenkin on hyvä testata palovaroittimen toiminta, kerrata pelastautumisohjeet, tutustua oman talon pelastussuunnitelmaan ja etsiä sammutuspeite ja muut mahdolliset sammutusvälineet oikealle paikalleen.

Jos valoa lisätään sähkövaloilla, on johtojen ja lamppujen kunto tarkistettava joka vuosi, varsinkin jos ne on viime keväänä purettu kiireellä ja survottu siihen liian pieneen laatikkoon, johon ei eivät voi mahtua. Ulos saa ripustaa vain ulkokäyttöön tarkoitettuja valoja, eikä niitäkään kannata käsitellä kovalla pakkasella, jolloin johtojen eristeet voivat vahingoittua vääntelystä. Jos valot ovat menneet rikki, niin niitä ei yleensä kannata korjailla ainakaan itse, vaan ne voi viedä SER-jätteen kierrätyspisteeseen.

Nykyisin yleisemmin käytössä olevat led-valot eivät juurikaan kuumene ja ne kuluttavat vähemmän energiaakin. Mutta jos käyttöohje kieltää käyttämästä valoja pienessä nipussa, niin niitäkään ei kannata laittaa pieneen lyhtyyn tai lasimaljaan, ettei lämpötila nouse suljetussa tilassa liian korkeaksi ja lämmitä astiaa liian kuumaksi.

Ulkona voi valoa ja lämpöä tuoda myös ulkotulilla. Täytyy kuitenkin muistaa palamaton ja tukeva alusta, tarpeeksi iso etäisyys rakennuksiin ja kulkuväyliin ja sään huomioiminen. Kovalla tuulella tai sateella ei ulkotulia voi käyttää roiskevaaran vuoksi. Muun ulkovalaistuksen kunto ja valaisevuus täytyy myös selvittää ja korjata rikkinäiset lamput ja säätää mahdollinen ajastus sytyttämään lamput tarpeeksi aikaisin, jotta kukaan kulkija ei kompastele pimeässä.

Iloa ja valoa loppuvuoteen!

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos: Vältä joulunajan riskit