Asiakirjatilaus

Paperiset asunto-osakekirjat jäämässä historiaan

Vuodenvaihteessa tapahtui kauan valmisteltu ja odotettu asia, joka vaikuttaa kaikkiin asuntojen omistajiin: eduskunta hyväksyi lain Huoneistotietojärjestelmästä (Osakehuoneistorekisteri). Suomeen on syntynyt siis sähköinen asunto-osakkeiden rekisteri, jonka sähköiset omistajamerkinnät korvaavat vuosisadat valloillaan olleet paperiset asunto-osakekirjat.

Kysymyksiä alkaa heräilemään samantien. Mihin kaikkeen tämä vaikuttaa? Mitä tapahtuu seuraavaksi? Pitääkö asuntojen omistajien reagoida tähän jotenkin? Avataanpa tätä hieman seuraavaksi. 

Rekisterin aukeaminen toden totta saa aikaan ketjureaktion, jonka tuloksena paperiset asunto-osakekirjat – jotkut todella vanhat sellaiset – lopulta mitätöidään ja korvataan sähköisillä merkinnöillä. Asuntokaupan osalta tämä tulee esimerkiksi tarkoittamaan, että kaupanteossa aiemmin pyörineellä paperinpalalla tulee jatkossa olemaan jäljellä enää yksi virka: seinäkoriste. Asuntokauppa tulee siis muistuttamaan lähitulevaisuudessa hyvin paljon vastaavaa, kuin ajoneuvojen osalta tänä päivänä: digitaalisella varmenteella vahvistetaan omistajanvaihdokset. Pankissa asioiminen ja fyysinen papereiden pyörittely eivät siis enää jatkossa ole välttämättömyys, kun asunnoista tehdään kauppaa. Omistajarekisteri mahdollistaa myös paljon muuta, kuten sähköisen asioinnin sujuvoitumisen taloyhtiöihin liittyvissä asioissa jne.

Jotta edellä kuvattuun tilanteeseen päästään, on taloyhtiöillä, isännöintiyrityksillä, pankeilla, välittäjillä ja viranomaisilla edessään vielä monta askaretta. Nyt aivan ensimmäisessä vaiheessa kaikkien taloyhtiöiden osakeluettelot siirretään viranomaisen rekisteriin. Jotta osakeluettelo voidaan rekisteriin siirtää, vaatii rekisteriä ylläpitävä Maanmittauslaitos kuitenkin ensin, että kaikki siirrettävä kiinteistödata ja tähän liittyvä osakeluettelotieto tarkistetaan. Tämän tarkistustyön laajuudesta per taloyhtiö on annettu suhteellisen vähän tietoa tätä kirjoittaessa. Tarkistettavaa ja korjattavaa dataa tullee olemaan kuitenkin paljon.

Kuten sadoissa muissakin isännöintiyrityksissä, niin myös meillä Tapiolan Lämpö -konsernissa odotetaan tällä hetkellä vielä Osakehuoneistorekisterin rajapintojen aukeamista. Ilman järjestelmien välisiä liityntöjä, olisi Osakehuoneistorekisterin ja isännöintiyritysten käyttämien järjestelmien tietojen vaihtaminen tavattoman hidasta ja vaivalloista. Tämän vuoksi mekin odotamme, että pääsemme rakentamaan liityntäpinnat viranomaisrekisteriin heti, kun se on mahdollista. 


Siirtotyölle on varattu Suomessa 3,5 vuotta aikaa, joten ihan jäniksen selässä asian kanssa ei vielä olla. Maanmittauslaitos on lupaillut rajapintojen aukeamista loppuvuodelle 2019, jonka jälkeen myös teidän taloyhtiönne kohdalla päästään aloittamaan tämä projekti. Tiedotamme kaikkia asiakasyhtiöitämme tilanteen etenemisestä säännöllisesti. Järjestämme myös asiakastilaisuuksia asiasta vielä tämän vuoden aikana. Ja muistathan myös olla yhteydessä isännöitsijääsi, jos mieltäsi askarruttaa jokin. Autamme mielellämme!

 

Lisätietoja:

 

www.osakehuoneistorekisteri.fi

https://www.kotitalolehti.fi/?s=osakehuoneistorekisteri

 

Henrik Tuhkanen
Kehityspäällikkö, digitaaliset palvelut