Tarjouspyyntö

112-päivä: vaivaudu välittämään

112-päivä on Suomen turvallisuustoimijoiden yhteinen valtakunnallinen kampanja arjen turvallisuuden parantamiseksi. 112-päivää vietetään 11. helmikuuta, mutta kampanja-aikaa on koko edeltävä viikko.

Tänä vuonna 112-päivä on sunnuntai 11.2. ja sitä edeltävän kampanjaviikon 5.–11.2.2018 pääteema on välittäminen. Ympäri Suomen järjestetään erilaisia tapahtumia aiheeseen liittyen, esimerkiksi Tapiolan ja Leppävaaran Talviriehassa, Sellossa tai Isossa Omenassa. Kampanja haastaa meidät pohtimaan kuinka jokainen meistä voi pitää huolta paitsi omasta myös läheistensä turvallisuudesta. Niin tärkeää kuin onkin auttaa ja hankkia apua hädän hetkellä, on aina parempi ennakoida ja pyrkiä estämään hätätilanteet.

Näin talviaikaan ajankohtainen riski on lumi ja jää. Lumi aiheuttaa riskejä etenkin huonontamalla näkyvyyttä niin sataessaan ja pyrytessään kuin kinostuessaan aurausvalleiksi tai kinoksiksi. Huolehdithan siitä että autosi ei ole liikkuva iglu eikä katolle jäävä lumi aiheuta turvallisuusriskiä. Yllättävänkin pieni lumimäärä voi viedä näkyvyyden loikatessaan auton katolta perässä ajavan tuulilasiin. Kun puhdistat näkymän selkeäksi joka suuntaan, huomaat paremmin myös pienemmät kulkijat, jotka voivat joskus olla liikkeissään arvaamattomia kuin Suomen kevät.

Vaikka lumityöntekijä onkin kuin joulupukki, jota kaivataan samaan aikaan kaikkialla, niin ilman joulupukin taikavoimia ehtii lunta välillä kertyä kaduille ja kadun varsiin ja silloin on syytä muistaa varovaisuus kaikilla kulkupeleillä. Lumi tiivistyy helposti jäiseksi, varsinkin jos lämpötila käy plussan puolella. Yllättävä muhkura tai lumen alla piilotteleva jää voi heittää varovaisenkin ihmisen vauhdikkaasti tantereeseen, ja kolhuja voi tulla luihin, lihaksiin ja ylpeyteen. Noin neljäsosa ihmisistä liukastuu talven aikana, joten liukastumisen torjuminen omin toimin on viisautta. Entä jos antaisit läheisellesi liukuesteet ystävänpäivälahjaksi?

Jään liukkaudesta on iloakin, ja pakkasen parhaita puolia on se, että luistelemaan pääsee myös luonnonjäillä. Jos mieli palaa meren tai järven jäälle, on syytä ripustaa naskalit kaulaan ja varautua muutenkin siihen, että jää saattaa olla virtapaikoissa, väylien läheisyydessä, kapeikoissa ja muilla riskialueilla yllättäen heikompaa.

Lumikasoissa on kiva leikkiä ja kiipeillä, mutta niin lasten kuin aikuistenkin on hyvä pitää mielessä, että aurausajoneuvon kuljettajalla ei ole röntgenkatsetta. Turvallisuuden vuoksi on parempi siirtyä kauemmas, kun lumimassoja siirrellään konevoimin ja tunnelien kaivamisessa on syytä käyttää harkintaa

Myös toinen ääripää on vaaraksi. Talvella lämmitetään ja haetaan tunnelmaa kynttilöillä, joten paloturvallisuudesta on huolehdittava - myös läheisten. Olisiko sinun tällä viikolla mahdollista käydä testaamassa mummin, kummin tai naapurinkin palovaroittimen toiminta, jos läheisesi on vaikea kiivetä painamaan testausnappia. Paristot voi vaihtaa jo ennen kuin ne alkavat (yleensä keskellä yötä) piipata energianpuutettaan. Jossain kohtaa palovaroitinta kerrotaan myös sen valmistusajankohta tai viimeinen käyttökuukausi ja jos palovaroitin alkaa olla kymmenvuotias, se on aika viedä ser-keräykseen ja korvata uudella.

Vaikka 112-päivä muistuttaakin meitä arjessa piilevistä turvallisuusriskeistä, niin on hyvä muistaa kevättalven tarjoavan myös aurinkoisia ulkoilusäitä, lisääntyvää valoa ja mahdollisuuden juhlistaa Runebergia, ystäviä ja laskiaista!